Witam wszystkich serdecznie, którzy dotarli do tego działu.
Temat oczyszczania, odkwaszania, jest teraz bardzo modny, dużo ludzi chce i oczyszcza się, odkwasza organizm poprzez diety, suplementy, zioła…., ale są również przeciwnicy, że to jest tylko moda i że organizm potrafi się przed zakwaszeniem bronić.
Jaka jest moja opinia? Padają takie pytania na moich konferencjach internetowych. Postaram się to wyjaśnić.
Przede wszystkim w medycynie konwencjonalnej nie ma określenia zakwaszenie organizmu i żaden lekarz o to nie pyta i nie pyta również o styl życia i dietę. …, zresztą o wiele ważnych rzeczy nie pyta. Według mnie pochopnie jesteśmy diagnozowani i faszerowani lekami. W tym miejscu chciałam powiedzieć, że na pewno nie wszyscy lekarze i wielu jest wspaniałych, którzy często ratują nam życie. Wracając do tematu zakwaszenia, faktycznie organizm ma swoje bufory i system ochrony przed zakwaszeniem i potrafi się chronić przed spadkiem ph krwi, inaczej byśmy w dzisiejszych czasach już dawno wymarli! Każdy bufor (bufor wodorowęglanowy, białczanowy, hemoglobinianowy, fosforanowy, płuca, nerki)
posiadają swoją pojemność i oznacza to, że nie może w nieskończoność utrzymywać stałego pH. Krew ma właściwości buforujące, utrzymuje pH w granicach 7,35-7,45. Wartości te mogą się wahać i być wyższe lub niższe. Poziomy te nawet lekko wahające się mogą zmieniać nasze samopoczucie, a dlaczego opiszę dalej. Na odczyn krwi ma wpływ styl życia, dieta, a nawet sposób oddychania. Dwutlenek węgla, który powstaje podczas oddychania wewnątrzkomórkowego rozpuszcza się w krwi, tworzy kwas węglowy, obniżając w ten sposób pH ustroju. Czyli osoby, które są na „diecie zielonej” a nie maja aktywności fizycznej, oczywiście umiarkowanej , źle oddychają, to również będą mieli problem. W medycynie występuje termin kwasica metaboliczna występująca w patologii tj; kwasica ketonowa cukrzycowa, ketonowa alkoholowa, kwasica mleczanowa, niewydolność nerek, ostra biegunka pozbawiająca nas wszystkiego!
Równowaga kwasowo-zasadowa to odpowiednie zachowanie anionów i kationów w płynach ustrojowych, które warunkują prawidłowe pH we krwi. Brak odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej wywołuje ciężkie choroby.
I jak to się teraz ma do całej reszty z zakwaszeniem organizmu i czy warto się odkwaszać? Odpowiedz jest jedna i oczywista, jak stosujemy dietę zasadową, lepiej trawimy, czujemy się lepiej, zdrowiej i jesteśmy witalni pełni energii, jak stosujemy dietę z produktów zakwaszających czujemy się żle, jesteśmy bez energii, zmęczeni, agresywni i mamy problemy ze skórą stawami itp., więc jest coś na rzeczy i warto to robić, bez względu na to, jak to się będzie nazywało w nomenklaturze medycznej! My prowadzimy mikroskopowe badania na żywej kropli krwi i widzimy różnice po zmianie diety i to ogromną.
Na czym polega zakwaszenie i jakie mogą być objawy:
Dieta zakwaszająca i produkty o pH kwaśnym, złe oddychanie, skażone środowisko i bardzo duża aktywność fizyczna ( niekontrolowana), mogą wywoływać wiele dolegliwości i schorzeń np.:
- problem z przewodem pokarmowym (biegunki, zaparcia, wzdęcia, grzybica, zgaga ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka,problemy z wątrobą, kamica pęcherzyka (woreczka) żółciowego
- dolegliwości bólowe stawów – dna moczanowa
- bóle mięśniowe niewiadomego pochodzenia
- fibromialgia
- problemy z kręgosłupem, bole głowy
- problemy ze skórą, włosami i paznokciami
- dolegliwości układu krążenia, często nadciśnienie
- zaburzenia metaboliczne, otyłość, cukrzyca, kamica nerkowa, wysoki cholesterol
- nerwica, depresja, obniżenie potencji i witalności
- ogólny spadek odporności immunologicznej
Jakie pH występuje u nas w organizmie w różnych organach.
- Krew 7 ,35 -7,45
- Mocz w zależności od odżywiania, przy odżywianiu dietą mieszaną odczyn moczu jest lekko kwaśny (6,2-6,8), natomiast u wegetarian – obojętny (6,9-7,1), a u ludzi jedzących dużo mięsa jest kwaśny (5,5-6,1).
- Ślina w granicach 6,5-7,3.
- Wydzielina pochwowa w granicach 4,1-4,7
- Sok żołądkowy – 0,6-3,5
- Żółć – 7,5-8,8
- Sok trzustkowy – 7,5-8,8
W większości przypadków ludzie są zakwaszeni, dlatego też jest potrzeba oczyszczania i odkwaszania organizmu.
Skąd biorą się kwasy i zasady i jakie to pH?
Źródłem kwasów i zasad są przede wszystkim składniki odżywcze . Posiłki, które zjadamy, lub to co podjadamy ulega rozkładowi (białka do aminokwasów, tłuszcze do kwasów tłuszczowych, węglowodany do monosacharydów, czyli cukrów prostych). Oczywiście nie można zapomnieć o witaminach, minerałach i błonniku. Wszystkie te składniki wykazują właściwości kwasotwórcze lub zasadotwórcze. Pierwiastki kwasotwórcze ( fosfor, siarka i chlor ) po połączeniu z wodą tworzy kwasy, pierwiastki zasadotwórcze (wapń, sód, potas i magnez )będzie tworzył zasady. Reakcje chemiczne i biologiczne w naszym ciele zachodzą głównie w środowisku wodnym, dlatego tez bardzo ważne jest jaka wodę pijemy, jest ona nośnikiem informacji i komunikacji.
Kolejnym bardzo ważnym źródłem kwasów są reakcje zachodzące w organizmie, skąd one pochodzą?
- Kwas moczowy – spożywane mięso
- Kwas węglowy – brak ruchu, złe oddychanie
- Kwas mlekowy – przemęczenie organizmu
- Kwas garbnikowy z czarnej herbaty i kawy
- Kwas siarkowy – spożywanie wieprzowiny ,wzdęcia
- Kwas acetylosalicylowy – środki p/ bólowe
- Kwas octowy – spożywane słodycze, tłuszcze
- Kwas szczawiowy – rabarbar, szpinak, kakao
- Kwas solny – stres, strach, złość, nerwica
- Kwas azotowy – peklowane mięso, wędliny, sery, zawierające dodatki wapniowo – azotowe.
Czy organizm to neutralizuje?
Organizm oczywiście stara się neutralizować to wszystko tak szybko jak to się da, ale jak jest tego bardzo dużo i organizm nie radzi sobie , to pojawiają się problemy ze zdrowiem, zaburzenia, spadek odporności immunologicznej i choroby. Długotrwałe zaburzenia kwasowo – zasadowe organizmu doprowadzają do zaburzeń fizjologicznych i procesów regulacyjnych. Organizm szuka źródeł substancji zasadowych do zobojętnienia nadmiernej ilości kwasu ( przy złej diecie) i prowadzi do ucieczki wapnia z kości i stwarza ryzyko powstania osteoporozy i przypadkowych złamań oraz sarkopenii czyli utraty masy mięśniowej u osób w podeszłym wieku.
Obciążone nerki, które usuwają kwaśne substancje z moczem, doprowadzają do upośledzenia ich funkcji, niskie pH moczu oraz hiperkalciuria (zwiększone wydalanie wapnia z moczem) stanowią główny czynnik powstawania kamieni w nerkach.
Zneutralizowanie jonów wodorowych powstaje na skutek rozpadu mięśni w celu uwolnienia glutaminy. Glutamina wiąże, buforuje jony wodorowe – kwas i powstaje amoniak, który jest wydalany z moczem. Przewlekłe zakwaszenie prowadzi do utraty białka mięśniowego.
Na zakwaszenie organizmu mamy wpływ poprzez modyfikacje diety, zastosowanie odpowiednich ziół i suplementów diety i kuracji oczyszczających
Co nas zakwasza?
- otyłość,
- braku aktywności i nadmiar aktywności fizycznej,
- produkty smażone,
- białka zwierzęce,
- niedobór warzyw i owoców w diecie,
- używki ( alkohol, papierosy),
- jedzenie posiłków szybko!
- częste diety odchudzające,
- leki chemiczne,
- zła woda lub za mało płynów,
- stres, szybkie tempo życia, brak snu,
- niedotlenienie organizmu,
- ciężki metale,
- choroby bakteryjne, wirusowe i grzybicze,
- choroby metaboliczne,
- dużo słodkich soków owocowych w diecie,
- duża ilość soli,
- konserwy i żywność konserwowana,
- środki czystości, kosmetyki.
Je mogą występować cechy zewnętrzne i objawy sugerujące zakwaszenie organizmu ?
- duży brzuch, obfita tkanka tłuszczowa,
- okrągły kształt ciała i cienkie nogi,
- sztywność stawów i bóle kręgosłupa, bóle głowy,
- zmiany skórne, wiotka skóra, sucha skóra, tłusta skóra, trądzik,
- worki i podpuchnięte oczy
Jak można bronić się przed zakwaszeniem? Wiadomo zmiana stylu życia, a nie tylko wprowadzenie diety na kilka tygodni. W diecie powinno być 80 % produktów zasadowych a tylko 20 % o pH kwaśnym. Dobrym rozwiązaniem jest picie wody zasadowej zamiast soków, czarnej herbaty i kawy.
W celu przywrócenia równowagi zasadowej polecamy: Aquarion – jonizator wody.
Produkty żywnościowe i ich pH – zasadowe czy kwaśne ?
Wysoko kwasotwórcze (pH 5,9 – 5,0):
- mięso i wędliny – szczególnie wieprzowina,
- cukier i słodycze, sztuczne słodziki,
- biała mąka pszenna,
- sery żółte, zwłaszcza cheddar i gouda, ser parmezan i sery topione,
- ryż brązowy, spaghetti razowe – więcej, jasne – mniej, pumpernikiel, kawa, czarna herbata, kakao, czekolada, sól, chleb zytni!,
• średnio kwasotwórcze (pH 6,9 – 6,0): ryby( pstrąg, sardynki w oleju ( mocno!) , łosoś, dorsz, śledź, karp, krewetki, sola, sandacz ) jaja, chleb żytni, płatki zbożowe, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pistacje, soczewica, groch.
• słabo kwasotwórcze (pH do 7): twaróg, orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe, kasza gryczana, makaron sojowy, orzechy nerkowca, otręby, fruktoza, migdały.
• neutralne (pH 7) – masło świeże, śmietana, serwatka, jogurt naturalny, oleje roślinne, ogórek,szparagi.
• słabo zasadotwórcze (pH do 7,0): warzywa: kalafior, cebula, brokuły,sok pomidorowy,
roszponka, cykoria, por, sałata lodowa, papryka, czosnek, rzodkiew, cebula, fasolka szparagowa, kapusta kiszona, grzyby, kiełki pszenicy i orkiszu, owoce: wiśnie, arbuz, jagody, kiwi, morele, maliny, truskawki, mango, winogrona, mandarynki, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki, zielona herbata, oliwa oliwek, migdały, maślanka, ananas, brzoskwinie,
• średnio zasadotwórcze (pH 8,0 – 7,1): warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, kalafior, seler,ziemniaki, pomidory, ziemniaki, chrzan, buraki, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany), cukinia, brukselka, szczypiorek, roszponka, owoce: dojrzałe banany, cytryna, pomarańcze, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, banany, dojrzałe winogrona, orzechy laskowe
• wysoko zasadotwórcze (pH 9,0 – 8,1): warzywa: NATKA PIETRUSZKI bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy – sałatki), jarmuż, rucola, koper, czarna rzodkiew, seler, soki warzywne świeże bez cukru, owoce: awokado, soki owocowe świeże bez cukru, czarna porzeczka, suszone owoce: daktyle, figi, rodzynki, grzyby- prawdziwki, kurki, suszone śliwki.
Używki i napoje alkoholowe:
- Kawa czarna – działa silnie zakwaszająco
- Herbata czarna – działa silnie zakwaszająco
- Alkohole wysokoprocentowe: działanie silnie kwasotwórcze
- Piwo działanie lekko lub średnio kwasotwórcze – lepsze z chmielu
- Kakao bez mleka – lekko kwaśne
- Kawa zbożowa – działanie od neutralne, wysoko jakościowe działanie zasadowe
- Herbata zielona – działanie słabo zasadotwórcze
- Wino wytr. czerwone – działanie słabo zasadotwórcze (uwaga na zawartość siarki!)
- Wino białe wytr. mniej zasadotwórcze od czerwonego ( uwaga na siarke)
Inne:
- Gorzka czekolada – lekko kwaśna – jakość czekolad powinna być bardzo wysoka – jakość kakao
- Czekolada mleczna – bardzo kwaśna
- Bazylia – zasada
- Miód lekka zasada
W naszym organizmie posiadamy wiele systemów oczyszczania. Oczyszczać musimy się z substancji toksycznych, ciał smolistych, śluzu, bakterii, wirusów, pasożytów i grzybów. Ważnym czynnikiem w oczyszczaniu organizmu pełnią naturalne suplementy diety.
Polecam preparaty Calivita – produkty prosto od producenta:
W jaki sposób organizm sobie z tym radzi ? Oczyszczamy się przez:
- jelito grube , wątrobę,
- nerki,
- tkankę tłuszczową ,
- mięśnie i ścięgna ,
- nos, uszy, oczy,
- płuca oraz skórę.
Początek wszystkich stanów zapalnych zaczyna się od nadmiaru toksyn w organizmie. Droga do zdrowiu, rozpoczyna się od usuwania toksyn.
TOKSYNA = CHOROBA