Zakwaszenie organizmu

Witam wszystkich serdecznie, którzy dotarli do tego działu.

Temat oczyszczania, odkwaszania, jest teraz bardzo modny, dużo ludzi chce i oczyszcza się, odkwasza organizm poprzez diety, suplementy, zioła…., ale są również przeciwnicy, że to jest tylko moda i że organizm potrafi się przed zakwaszeniem bronić.

Jaka jest moja opinia? Padają takie pytania na moich konferencjach internetowych. Postaram się to wyjaśnić.

Przede wszystkim w medycynie konwencjonalnej nie ma określenia zakwaszenie organizmu i żaden lekarz o to nie pyta i nie pyta również o styl życia i dietę. …, zresztą o wiele ważnych rzeczy nie pyta. Według mnie pochopnie jesteśmy diagnozowani i faszerowani lekami. W tym miejscu chciałam powiedzieć, że na pewno nie wszyscy lekarze i wielu jest wspaniałych, którzy często ratują nam życie. Wracając do tematu zakwaszenia, faktycznie organizm ma swoje bufory i system ochrony przed zakwaszeniem i potrafi się chronić przed spadkiem ph krwi, inaczej byśmy w dzisiejszych czasach już dawno wymarli! Każdy bufor (bufor wodorowęglanowy, białczanowy, hemoglobinianowy, fosforanowy, płuca, nerki)

posiadają swoją pojemność i oznacza to, że nie może w nieskończoność utrzymywać stałego pH. Krew ma właściwości buforujące, utrzymuje pH w granicach 7,35-7,45. Wartości te mogą się wahać i być wyższe lub niższe. Poziomy te nawet lekko wahające się mogą zmieniać nasze samopoczucie, a dlaczego opiszę dalej. Na odczyn krwi ma wpływ styl życia, dieta, a nawet sposób oddychania. Dwutlenek węgla, który powstaje podczas oddychania wewnątrzkomórkowego rozpuszcza się w krwi, tworzy kwas węglowy, obniżając w ten sposób pH ustroju. Czyli osoby, które są na „diecie zielonej” a nie maja aktywności fizycznej, oczywiście umiarkowanej , źle oddychają, to również będą mieli problem. W medycynie występuje termin kwasica metaboliczna występująca w patologii tj; kwasica ketonowa cukrzycowa, ketonowa alkoholowa, kwasica mleczanowa, niewydolność nerek, ostra biegunka pozbawiająca nas wszystkiego!

Równowaga kwasowo-zasadowa to odpowiednie zachowanie anionów i kationów w płynach ustrojowych, które warunkują prawidłowe pH we krwi. Brak odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej wywołuje ciężkie choroby.

I jak to się teraz ma do całej reszty z zakwaszeniem organizmu i czy warto się odkwaszać? Odpowiedz jest jedna i oczywista, jak stosujemy dietę zasadową, lepiej trawimy, czujemy się lepiej, zdrowiej i jesteśmy witalni pełni energii, jak stosujemy dietę z produktów zakwaszających czujemy się żle, jesteśmy bez energii, zmęczeni, agresywni i mamy problemy ze skórą stawami itp., więc jest coś na rzeczy i warto to robić, bez względu na to, jak to się będzie nazywało w nomenklaturze medycznej! My prowadzimy mikroskopowe badania na żywej kropli krwi i widzimy różnice po zmianie diety i to ogromną.

Na czym polega zakwaszenie i jakie mogą być objawy:

Dieta zakwaszająca i produkty o pH kwaśnym, złe oddychanie, skażone środowisko i bardzo duża aktywność fizyczna ( niekontrolowana), mogą wywoływać wiele dolegliwości i schorzeń np.:

  • problem z przewodem pokarmowym (biegunki, zaparcia, wzdęcia, grzybica, zgaga ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka,problemy z wątrobą, kamica pęcherzyka (woreczka) żółciowego
  • dolegliwości bólowe stawów – dna moczanowa
  • bóle mięśniowe niewiadomego pochodzenia
  • fibromialgia
  • problemy z kręgosłupem, bole głowy
  • problemy ze skórą, włosami i paznokciami
  • dolegliwości układu krążenia, często nadciśnienie
  • zaburzenia metaboliczne, otyłość, cukrzyca, kamica nerkowa, wysoki cholesterol
  • nerwica, depresja, obniżenie potencji i witalności
  • ogólny spadek odporności immunologicznej

Jakie pH występuje u nas w organizmie w różnych organach.

  • Krew 7 ,35 -7,45
  • Mocz w zależności od odżywiania, przy odżywianiu dietą mieszaną odczyn moczu jest lekko kwaśny (6,2-6,8), natomiast u wegetarian – obojętny (6,9-7,1), a u ludzi jedzących dużo mięsa jest kwaśny (5,5-6,1).
  • Ślina w granicach 6,5-7,3.
  • Wydzielina pochwowa w granicach 4,1-4,7
  • Sok żołądkowy – 0,6-3,5
  • Żółć – 7,5-8,8
  • Sok trzustkowy – 7,5-8,8

W większości przypadków ludzie są zakwaszeni, dlatego też jest potrzeba oczyszczania i odkwaszania organizmu.

Skąd biorą się kwasy i zasady i jakie to pH?

kwasowośc w organizmie

Źródłem kwasów i zasad są przede wszystkim składniki odżywcze . Posiłki, które zjadamy, lub to co podjadamy ulega rozkładowi (białka do aminokwasów, tłuszcze do kwasów tłuszczowych, węglowodany do monosacharydów, czyli cukrów prostych). Oczywiście nie można zapomnieć o witaminach, minerałach i błonniku. Wszystkie te składniki wykazują właściwości kwasotwórcze lub zasadotwórcze. Pierwiastki kwasotwórcze ( fosfor, siarka i chlor ) po połączeniu z wodą tworzy kwasy, pierwiastki zasadotwórcze (wapń, sód, potas i magnez )będzie tworzył zasady. Reakcje chemiczne i biologiczne w naszym ciele zachodzą głównie w środowisku wodnym, dlatego tez bardzo ważne jest jaka wodę pijemy, jest ona nośnikiem informacji i komunikacji.

Kolejnym bardzo ważnym źródłem kwasów są reakcje zachodzące w organizmie, skąd one pochodzą?

  • Kwas moczowy – spożywane mięso
  • Kwas węglowy – brak ruchu, złe oddychanie
  • Kwas mlekowy – przemęczenie organizmu
  • Kwas garbnikowy z czarnej herbaty i kawy
  • Kwas siarkowy – spożywanie wieprzowiny ,wzdęcia
  • Kwas acetylosalicylowy – środki p/ bólowe
  • Kwas octowy – spożywane słodycze, tłuszcze
  • Kwas szczawiowy – rabarbar, szpinak, kakao
  • Kwas solny – stres, strach, złość, nerwica
  • Kwas azotowy – peklowane mięso, wędliny, sery, zawierające dodatki wapniowo – azotowe.

Czy organizm to neutralizuje?

Organizm oczywiście stara się neutralizować to wszystko tak szybko jak to się da, ale jak jest tego bardzo dużo i organizm nie radzi sobie , to pojawiają się problemy ze zdrowiem, zaburzenia, spadek odporności immunologicznej i choroby. Długotrwałe zaburzenia kwasowo – zasadowe organizmu doprowadzają do zaburzeń fizjologicznych i procesów regulacyjnych. Organizm szuka źródeł substancji zasadowych do zobojętnienia nadmiernej ilości kwasu ( przy złej diecie) i prowadzi do ucieczki wapnia z kości i stwarza ryzyko powstania osteoporozy i przypadkowych złamań oraz sarkopenii czyli utraty masy mięśniowej u osób w podeszłym wieku.

Obciążone nerki, które usuwają kwaśne substancje z moczem, doprowadzają do upośledzenia ich funkcji, niskie pH moczu oraz hiperkalciuria (zwiększone wydalanie wapnia z moczem) stanowią główny czynnik powstawania kamieni w nerkach.

Zneutralizowanie jonów wodorowych powstaje na skutek rozpadu mięśni w celu uwolnienia glutaminy. Glutamina wiąże, buforuje jony wodorowe – kwas i powstaje amoniak, który jest wydalany z moczem. Przewlekłe zakwaszenie prowadzi do utraty białka mięśniowego.

Na zakwaszenie organizmu mamy wpływ poprzez modyfikacje diety, zastosowanie odpowiednich ziół i suplementów diety i kuracji oczyszczających

Co nas zakwasza?

  • otyłość,
  • braku aktywności i nadmiar aktywności fizycznej,
  • produkty smażone,
  • białka zwierzęce,
  • niedobór warzyw i owoców w diecie,
  • używki ( alkohol, papierosy),
  • jedzenie posiłków szybko!
  • częste diety odchudzające,
  • leki chemiczne,
  • zła woda lub za mało płynów,
  • stres, szybkie tempo życia, brak snu,
  • niedotlenienie organizmu,
  • ciężki metale,
  • choroby bakteryjne, wirusowe i grzybicze,
  • choroby metaboliczne,
  • dużo słodkich soków owocowych w diecie,
  • duża ilość soli,
  • konserwy i żywność konserwowana,
  • środki czystości, kosmetyki.

Je mogą występować cechy zewnętrzne i objawy sugerujące zakwaszenie organizmu ?

  • duży brzuch, obfita tkanka tłuszczowa,
  • okrągły kształt ciała i cienkie nogi,
  • sztywność stawów i bóle kręgosłupa, bóle głowy,
  • zmiany skórne, wiotka skóra, sucha skóra, tłusta skóra, trądzik,
  • worki i podpuchnięte oczy

Jak można bronić się przed zakwaszeniem? Wiadomo zmiana stylu życia, a nie tylko wprowadzenie diety na kilka tygodni. W diecie powinno być 80 % produktów zasadowych a tylko 20 % o pH kwaśnym. Dobrym rozwiązaniem jest picie wody zasadowej zamiast soków, czarnej herbaty i kawy.

W celu przywrócenia równowagi zasadowej polecamy: Aquarion – jonizator wody.

Produkty żywnościowe i ich pH – zasadowe czy kwaśne ?

Wysoko kwasotwórcze (pH 5,9 – 5,0):

  • mięso i wędliny – szczególnie wieprzowina,
  • cukier i słodycze, sztuczne słodziki,
  • biała mąka pszenna,
  • sery żółte, zwłaszcza cheddar i gouda, ser parmezan i sery topione,
  • ryż brązowy, spaghetti razowe – więcej, jasne – mniej, pumpernikiel, kawa, czarna herbata, kakao, czekolada, sól, chleb zytni!,

średnio kwasotwórcze (pH 6,9 – 6,0): ryby( pstrąg, sardynki w oleju ( mocno!) , łosoś, dorsz, śledź, karp, krewetki, sola, sandacz ) jaja, chleb żytni, płatki zbożowe, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pistacje, soczewica, groch.

słabo kwasotwórcze (pH do 7): twaróg, orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe, kasza gryczana, makaron sojowy, orzechy nerkowca, otręby, fruktoza, migdały.

neutralne (pH 7) – masło świeże, śmietana, serwatka, jogurt naturalny, oleje roślinne, ogórek,szparagi.

• słabo zasadotwórcze (pH do 7,0): warzywa: kalafior, cebula, brokuły,sok pomidorowy,

roszponka, cykoria, por, sałata lodowa, papryka, czosnek, rzodkiew, cebula, fasolka szparagowa, kapusta kiszona, grzyby, kiełki pszenicy i orkiszu, owoce: wiśnie, arbuz, jagody, kiwi, morele, maliny, truskawki, mango, winogrona, mandarynki, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki, zielona herbata, oliwa oliwek, migdały, maślanka, ananas, brzoskwinie,

• średnio zasadotwórcze (pH 8,0 – 7,1): warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, kalafior, seler,ziemniaki, pomidory, ziemniaki, chrzan, buraki, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany), cukinia, brukselka, szczypiorek, roszponka, owoce: dojrzałe banany, cytryna, pomarańcze, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, banany, dojrzałe winogrona, orzechy laskowe

• wysoko zasadotwórcze (pH 9,0 – 8,1): warzywa: NATKA PIETRUSZKI bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy – sałatki), jarmuż, rucola, koper, czarna rzodkiew, seler, soki warzywne świeże bez cukru, owoce: awokado, soki owocowe świeże bez cukru, czarna porzeczka, suszone owoce: daktyle, figi, rodzynki, grzyby- prawdziwki, kurki, suszone śliwki.

Używki i napoje alkoholowe:

  • Kawa czarna – działa silnie zakwaszająco
  • Herbata czarna – działa silnie zakwaszająco
  • Alkohole wysokoprocentowe: działanie silnie kwasotwórcze
  • Piwo działanie lekko lub średnio kwasotwórcze – lepsze z chmielu
  • Kakao bez mleka – lekko kwaśne
  • Kawa zbożowa – działanie od neutralne, wysoko jakościowe działanie zasadowe
  • Herbata zielona – działanie słabo zasadotwórcze
  • Wino wytr. czerwone – działanie słabo zasadotwórcze (uwaga na zawartość siarki!)
  • Wino białe wytr. mniej zasadotwórcze od czerwonego ( uwaga na siarke)

Inne:

  • Gorzka czekolada – lekko kwaśna – jakość czekolad powinna być bardzo wysoka – jakość kakao
  • Czekolada mleczna – bardzo kwaśna
  • Bazylia – zasada
  • Miód lekka zasada

W naszym organizmie posiadamy wiele systemów oczyszczania. Oczyszczać musimy się z substancji toksycznych, ciał smolistych, śluzu, bakterii, wirusów, pasożytów i grzybów. Ważnym czynnikiem w oczyszczaniu organizmu pełnią naturalne suplementy diety.

Polecam preparaty Calivita – produkty prosto od producenta:

www.imarmed.pl

www.zdrowoisportowo.com.pl

 

W jaki sposób organizm sobie z tym radzi ? Oczyszczamy się przez:

  • jelito grube , wątrobę,
  • nerki,
  • tkankę tłuszczową ,
  • mięśnie i ścięgna ,
  • nos, uszy, oczy,
  • płuca oraz skórę.

Początek wszystkich stanów zapalnych zaczyna się od nadmiaru toksyn w organizmie. Droga do zdrowiu, rozpoczyna się od usuwania toksyn.

TOKSYNA = CHOROBA

Zostaw komentarz