Jak ważna jest czystość i klarowność krwi?

Krew jest płynem ustrojowym, płynną tkanką łączną, która składa się z osocza (płynna substancja międzykomórkowa) oraz z elementów morfotycznych tj. erytrocyty, leukocyty i płytki krwi, czyli trombocyty. W skład krwi wchodzą składniki komórkowe ok. 44% i osocze ok. 55%. Układ krążenia pełni funkcję transportową oraz zapewnia komunikację, dostarczanie krwi do poszczególnych organów w organizmie. Krew w naczyniach krwionośnych funkcjonuje jako układ krwionośny zamknięty lub w jamie ciała jako układ krwionośny otwarty.

Krew i jej funkcje w organizmie:

  • jest nośnikiem tlenu oraz dostarcza substancji odżywczych,
  • transportuje hormony, witamin,
  • odprowadza produkty przemiany materii
  • odprowadza do płuc dwutlenek węgla, a do nerek zbędne produkty przemiany materii,
  • dostarcza organizmowi substancji energetycznych i mineralnych,
  • odprowadza zbędne produkty metabolizmu np. mocznik,
  • utrzymuje stałe ph krwi,
  • reguluje ciśnienie wewnętrzne i utrzymuje ciepłotę ciała,
  • zabezpiecza przed wykrwawieniem w przypadku zranienia z udziałem elementów układu krzepnięcia,
  • bierze udział w reakcjach obronnych z udziałem systemu immunologicznego.